fbpx

Taneli värviakadeemia: navy sinine

Navy sinine ehk mereväesinine on tumesinine toon, mis on tuntud oma klassikalise ja rafineeritud olemuse poolest. Seda tooni on kasutatud nii kunsti, moe kui ka disaini maailmas, sümboliseerides autoriteeti, sügavust ja rahulikkust. Ehkki navy on sageli seotud mereväega (sealt ka selle nimi), on toon leidnud koha ka kõrgmoes ja interjöörides.

Foto: Tanel Veenre tapeedikollektsioon koostöös baubauwalliga

Navy sinine vs ultramariinsinine

Kuna oleme juba eelnevalt tutvust teinud ultramariinsinisega, siis oleks alustuseks paslik neid kahte värvi võrrelda. Mõlemad on küll tumesinised toonid, kuid nende vahel on mõned olulised erinevused:

  • Navy sinine on sügavam ja tumedam, mõjudes pigem neutraalse, vaoshoitud ja rahulikuna. See värv jääb peaaegu musta lähedale ja on tuntud oma elegantsuse ja konservatiivsuse poolest.
  • Ultramariinsinine seevastu on heledam ja säravam sinine, mida on ajalooliselt peetud luksuslikuks ja kuninglikuks tooniks. Ultramariin on elav ja pilkupüüdev, omades intensiivset sära, mis hästi silma paistab.

Navy sinine on oma vaoshoituse tõttu sageli eelistatud formaalsetes olukordades, samas kui ultramariin mõjub kunstis ja moes julgemalt ja loomingulisemalt.

Fotol Inga Kaare ultramariinsinises ning Tanel navy sinises, moeetendusel Portaal.

Kuidas navy sinine meieni jõudis?

Navy sinise ajalugu ulatub tagasi 18. sajandisse, mil seda hakati kasutama Briti Kuninglikus Mereväes (Royal Navy). Mereväelaste vormides oli toon tume ja silmatorkamatult praktiline, aidates sümboliseerida distsipliini ja jõudu. Aja jooksul muutus selline sinine populaarseks ka tsiviilmoes ja vormiriietuses, omades tänaseni tugevat seost ametlikkuse ja usaldusväärsusega. See on populaarne värv alternatiivina mustale ametlikes ja elegantsetes riietustes. Meresinist tooni peetakse tänini stiili ja ajatu ilu sümboliks.

P. Picasso "Portrait of Angel Fernández de Soto" 1903

Kunst ja sinine

Kui rääkida sinisest toonist kunstis, siis ei saa kindlasti mainimata jätta Hispaania maalikunstnikku Pablo Picasso Sinist Perioodi (hispaania keeles Período Azul) aastatel 1901–1904. Selle aja jooksul maalis Picasso sisuliselt ühevärvilisi sinise ja sinakasrohelise varjundiga maale, mida ainult aeg-ajalt soojendasid muud värvid.

Foto: invaluable.com

Navy sinine moevaldkonnas

Moevaldkonnas kasutatakse navy sinist eelkõige ametlikkuse ja šikima tunnetuse saavutamiseks. See toon on eriti armastatud ülikondade ja mantlite puhul, pakkudes tumedat ja elegantset alternatiivi mustale. Navy sinine on ka värv, mis sobib hästi erinevate kangaste ja tekstuuridega – see mõjub elegantse ja peenena siidil ning samas struktureerituna villastes ja kudumites.

Kuidas me navy sininst tajume?

Navy sinist seostatakse tavaliselt autoriteedi ja professionaalsusega. See annab edasi stabiilsust, usaldusväärsust ja keerukust. Värv esindab sageli sügavust ja asjatundlikkust. Värvipsühholoogias arvatakse, et tumesinine soodustab vaimset selgust ja keskendumisvõimet.

Foto: Taneli moeetendus Les Fleurs du mal

Millega navy sinist sobitada?

  • Valge ja beež: Navy sinine ja heledad toonid on klassikaline kombinatsioon, mis loob puhta ja korraliku ilme. Näiteks valge pluus navy sinise pükstega või valge kleit koos navy siniste aksessuaaridega.
  • Roosakad/lillakad toonid: Need pehmed ja rahulikud toonid toovad navy sinisele naiselikkust ja delikaatsust, luues elegantse välimuse.
  • Hõbe: Hõbedane lisand navy sinisele loob külma ja modernse kombinatsiooni. Hõbedased ehted või aksessuaarid toovad esile navy sinise pehmuse ja lisavad sära.
  • Kuld: Kuldne lisand annab navy sinisele soojust ja luksust. Kullast detailide või ehtedega saab navy sinist muuta veelgi elegantsemaks ja pidulikumaks.
  • Tumedad toonid nagu must või hall loovad koos navy sinisega modernse ja minimalistliku ilme.

Tanel Veenre navy sinised tooted

Shopping Cart